Mititei sau in "traducere libera" cand gratarul e gratar si berea e bere !

mici, mititei romanesti

  • Ce sunt micii sau mititei ?

Mititeii sunt un preparat traditional romanesc de forma cilindrica din gama produselor din carne tocata care se aseamana cu cevapcici din Balcani insa in care se adauga si alte ingrediente cum ar fi bicarbonatul de sodiu.

Nelipsiti de pe mesele romanilor, la petreceri, targuri, piete, micii sau mititeii reprezinta unul dintre cele mai iubite preparate romanesti. Nu ar fi exagerat sa spunem ca micii la romani tin deja de brandul de tara. Din primavara si pana toamna tarziu in curtile si in gradinile romanilor miroase a mititei sfaraind pe gratar.

Ce ar fi gratarul fara mici ? Sau ce sa facem de 1 Mai, daca nu sa incingem gratarul si sa punem cativa mititi pe el.

Atat de mare este dragostea romanilor pentru mititei, incat a reprezentat, poate, prima cauza pentru care noi romanii ne-am luat la harta cu forurile de la Bruxelles cand scosi in afara legii de catre normele europene, a castigat totusi o batalie care parea imposibila, au invins strictetea functionarilor uniunii europene in februarie 2014 si au fost "reabilitati".

  • Istoria si provenienta mititeilor

Micii isi au originea de baza intr-o reteta din Balcani, mai exact Serbia, insa cu mare influenta otomana si pot fi intalniti si in Grecia si Turcia. De aici au fost preluati de bucataria romaneasca iar astazi reprezinta un fel de mancare independent.

Legenda spune ca mititeii ar fo fost inventati in Bucurestiul secolului XIX intr-o seara la hanul La Iordachi, renumit pentru carnatii sai, cand bucatarii au ramas fara matele de oaie si au decis sa puna carnea direct pe gratarul incins. 

Unii istorici spun ca micii sau mititeii au fost mult timp cunoscuti sub denumirea de "galuste fripte".

Mititeii au fost servici pentru prima data in 1902, la restaurantul bucurestean Caru cu bere fiind facuti doar din carne de vita. Tot atunci s-a stabilit si ca un kilogram de carne tocata trebuie sa contina cel putin trei grame de bicarbonat de sodiu.

  • De unde provine denumirea "mititei" ?

Una dintre povesti este ca i-ar apartine unui deputat roman, Vasile Boerescu, ca a mers la restaurantul Capsa din Bucuresti sa serbeze un eveniment istoric al Romaniei si i-ar fi cerut chelnerului mititei (galuste fripte) si o baterie (vin si apa minerala). Acesta facea aluzie la obuzele folosite de bateriile de artilerie romaneasca. ce erau botezate de soldatii de atunci "mititei", fiind de calibru redus. Povestea ar fi fost preluata de presa vremii si asa si-ar fi capatat galustele fripte denumirea de mititei.

O alta poveste spune ca denumirea de mititei provine de la ziaristul de satira Nae Orasanu, care ar fi botezat multe dintre mancarurile si bauturile servite la "trei foi de vita", carciuma lui Iordache Ionescu. Astfel ardeiul iute a primit numele de "focos", carnatii obisnuiti "patricieni", cafeaua cu rom "marghiloman", iar galustele fripte, "carnati mititei" sau, mai scurt, "mici".

Indiferent de originea lor sau cine i-a botezat, micii sau mititeii sunt astazi un preparat nelipsit de pe mesele la gratar organizate de gurmanzii carnivori.

  • Reteta micilor

Pufosi din amestec de vita si oaie, picanti din carne de porc si vita, mici din pulpa de vita, mici din carne de oaie, reteta micilor difera de la zona la zona sau chiar de la gospodarie la gospodarie.

Orice reteta vei alege exista ca la fiecare mancare buna cateva reguli sau secrete. Unul din ele este ca ai nevoie de timp, pana ii pui pe gratar, intrucat pasta de mici trebuie sa stea cateva ore la frigider, pentru a se imbina cu amestecul de arome pe care il folosesti: ierburi uscate, piper si nelipsitul usturoi, care vor fi completate, apoi, de fumul grasimii scurse pe jar. Daca nu ai un gratar cu carbuni, poti prepara mititeii si pe grill, pe aragaz, sau chiar in cuptor. Alt secret este alegerea ingredintelor, carnea (mai ales cea de vita) trebuie sa fie de cea mai buna calitate cu un continut de apa cat mai mic. Carnea nu trebuie sa fie slaba, pentru ca micii ar iesi uscati. Carnea de porc se alege mai grasa.

Mititeii se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzela, cu salata de varza rosie, muraturi, telemea, masline si mustar.

  • Gatirea micilor pe gratar

Micul trebuie sa aiba de jur imprejur o scusta rumena iar interiorul sa fie suculent. Incingeti bine gratarul, asiguratai-va ustensilele necesare (cleste bun pentru gratar, un vas cu apa si un pamatuf pentru stropit) si frigeti mititeii pe fiecare parte 2-3 minute. Ii intoarcetui cu clestele de 3 ori astfel incat sa prinda crusta peste tot. Daca picaturile de grasime care cad dau semne ca s-ar aprinde, stropiti gratarul cu pamatuful inmuiat in apa doar cat sa opriti flacarile, fara sa stingeti focul complet. Dupa 8, maxim 10 minute mititeii vor fi gata.

  •  Micii in economie

In 2012 romanii au consumat aproximativ 22.000 de tone de mititei. Vanzarile anuale de mititei produsi industrial (global) se ridica la 50 de milioane de euro.

Incinge gratarul ! Sa sfaraie micii !

Dar acum ca ai citit putin despre istoricul micilor, provenienta si denumirea lor cu siguranta te vei intreba care sunt si cei mai buni mici sau mititei ? Ei bine am pregatit aici pentru tine o lista a celor mai buni mici pe care DELUMANI ii recomanda clientilor online din tari precum: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Monaco, Olanda, si Suedia.

 

TOP MITITEI ROMANESTI:

 

 mici, mititei vita si porc delumani

Vă invităm să gustați micii DELUMANI din amestec de carne de vită și carne de porc și să savurați niște mici cărnoși, plini, suculențși bogați care amintesc de micii traditionali de odinioară servițîn piețe, pe obor, în gară, etc.

 

mici, mititei vita si oaie delumani

 

Mititei speciali facuti din carne de vita de calitate superioara alaturi de carne de oaie pentru a satisface poftele gurmanzilor amatori de acest tip de mici.

Tu poți încinge grătarul fără griji, mici găsești la noi. 

 

mici, mititei cris-tim

Micii Cris-Tim sunt extrem de gustosi, ideal de consumat la gratar sau in tigaie. Sunt printre cei mai indragiti mititei romanesti si se bucura de ani de zile de o reputatie excelenta.

 

mici, mititei matache macelaru

E o întreagă filosofie în spatele micilor Matache. Gustul ține de combinația dintre carnea de porc, vită și oaie, înnobilată cu piper și cimbru.

Mici apetisanti, calitate superioara, din gama Matache Macelaru, brand al firmei Cris-Tim.

 

mici, mititei premia elit

Cu reteta de mici de la Elit vei savura micii perfecti. Rumeni, grasuni, pufosi si suculenti. Micii de la Elit pusca in gura si elibereaza sucuri aromate.

 

mici, mititei plin de carne elit

Sunt cei mai potriviți pentru marea sfârâială de pe grătar. Maeștrii gustului desăvârșit știu asta. Grătărește cu micii de la Elit !

 

mici, mititei gustosi agricola

Micii Gustoși de la Agricola sunt combinația perfectă dintre condimentele naturale și carnea de porc, vită și oaie. Fiecare membru al familie va afirma imediat că sunt cel mai gustoși mici pe care i-au mâncat vreodată.

 

Mici, mititei Pofticiosi Caroli

Te invităm să prinzi simfonia gusturilor Caroli la gratar și să te bucuri de Mici  pofticiosi. Lasa grijile sa-ti zboare si Caroli sa se ocupe de mesele tale festive. Preferate de cei care cauta gusturile autentice romanesti, produsele traditionale au garantia calitatii Caroli si savoarea mirodeniilor specifice bucatariei romanesti.

 

Comanda pentru mici se livreaza in pachet termoizolant special la temperatura controlata.

Oricare din mititeii gasiti pe magazinul romanesc online DELUMANI iti vor satisface poftele si cu siguranta te vei bucura de gustul minunat al micilor romanesti.

Pentru lista completa a mititeilor romanesti comercializati de www.delumani.com intra aici pe categoria: mici, mititei romanesti

Pofta buna !

MiciMici la gratarMici romanestiMititeiMititei pe gratarMititei romanesti